Lievance

Na prípravu potrebujeme:

0,5 kg hladkej múky

1-2 vajcia

0,5 – 1 liter mlieka

cukor, soľ

1/2 droždia

olej

 

Vo väčšej miske zmiešame hladkú múku so štipkou soli, droždím (môžeme použiť aj sušené) a 1 až 2 lyžicami cukru. Pridáme vajíčka a trošku mlieka. Vypracujeme husté cesto v ktorom rozmiešame všetky prípadné hrudky. Až keď je cesto bez hrudiek, pridávame ďalšie mlieko až na požadovanú konzistenciu. Cesto na lievance by malo byť hustejšie ako cesto na palacinky. Cesto necháme chvíľu odpočívať na teplom mieste, aby začalo kysnúť. Ak chceme, aby sa nám cesto pri smažení lievancov nelepilo na panvicu, pridáme do cesta pár lyžíc oleja a poriadne zamiešame. Lievance smažíme na panvičke alebo priamo na panvici určenej na smaženie lievancov (4 resp. 6 otvorov na lievance). Po usmažení lievance po dvoch zlepujeme džemom, lekvárom alebo inou náplňou. V našom prípade sme ich naplnili marhuľovým džemom a doplnili o zavárané marhule. Lievance môžeme pred podávaním ozdobiť práškovým cukrom, čokoládou, šľahačkou alebo pudingom.

Dobrú chuť …

VN:F [1.9.17_1161]
Hodnotenie: 9.5/10 (2 . )
Lievance, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email

Tento článok ešte nikto nekomentoval, stante sa prvý !

Pridať Komentár