Vianočné „pupáčiky“ – opekance

Na prípravu potrebujeme:

cca. 250 gr hladkej múky

cca. 250 gr polohrubej múky

1 ks vajce

21 gr droždia

cca. 5-6 dcl mlieka

cca. 3-4 lyžice cukru

maslo

hrozienka

cca. 250 gr mletého maku

cca. 200 gr múčkového cukru

 

Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku rozmiešame vo väčšej nádobe a pridáme štipku soli. Keď nám kvasnice vybehnú na povrch pridáme ich do múky. Spracovávame cesto. Pridáme vajce a rozpustené maslo. Musíme vypracovať cesto, ktoré sa nám začne odlepovať od stien nádoby v ktorej ho pripravujeme. Nakoniec pridáme sušené hrozienka a zapracujeme ich do cesta. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú tablu a rozdelíme ho na menšie časti. Z každej časti vytvoríme valec, ktorý rukami vyvaľkáme do užšieho valčeka. Z valčeka ostrým nožom krájame „pupáčiky“, ktoré potom ukladáme na vymastený plech alebo na papier na pečenie. Dáme ich upiecť na cca. 180 stupňov až kým nedostanú zlatistú farbu. Po ich vychladnutí ich môžeme pokrájať na menšie kúsky. Do hrnčeka si dáme zohriať cca. 2-3 dcl mlieka v ktorom rozpustíme aspoň dve lyžice cukru a kúsok masla. Touto zmesou polievame nakrájané „pupáčiky“. Na zmäknuté „pupáčiky“ dáme zmes mletého maku a práškového cukru. Všetko spolu premiešame a podávame.

Bohatšia verzia je taká, že do každého „pupáčika“ pred pečením vložíme slivkový lekvár a po uzatvorení dáme upiecť. V takomto prípade „pupáčiky“ už nekrájame na menšie časti.

Dobrú chuť …

 

VN:F [1.9.17_1161]
Hodnotenie: 0.0/10 (0 . )
Print Friendly, PDF & Email

Tento článok ešte nikto nekomentoval, stante sa prvý !

Pridať Komentár