Vianočný štedrák

Na prípravu potrebujeme:

cca. 250 gr hladkej múky

cca. 250 gr polohrubej múky

1 ks vajce

21 gr droždia

cca. 3-4 dcl mlieka

cca. 2-3 lyžice cukru

maslo

hrozienka

4 očistené strúčiky cesnaku

 

Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku rozmiešame vo väčšej nádobe a pridáme štipku soli. Keď nám kvasnice vybehnú na povrch pridáme ich do múky. Spracovávame cesto. Pridáme vajce a rozpustené maslo. Musíme vypracovať cesto, ktoré sa nám začne odlepovať od stien nádoby v ktorej ho pripravujeme. Nakoniec pridáme sušené hrozienka a zapracujeme ich do cesta. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú tablu kde z neho vypracujeme bochník. Do tvaru kríža vložíme do štedráku štyri strúčiky cesnaku. Štedrák pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na vymastenom plechu alebo na papieri na pečenie. Dáme ich upiecť na cca. 180 stupňov až kým nedostane zlatistú farbu. Podávame ho k hubovej omáčke. Cesto si môžeme rozdeliť na dve polovice a z jednej môžeme vypracovať vianočku, ktorú upečieme spolu so štedrákom.

Dobrú chuť …

VN:F [1.9.17_1161]
Hodnotenie: 0.0/10 (0 . )
Print Friendly, PDF & Email

Tento článok ešte nikto nekomentoval, stante sa prvý !

Pridať Komentár