Staré slovenské kuchárky

Kuchárske knihy – sú knihy, ktoré obsahujú recepty na varenie a prípravu jedál a nápojov. Môžu obsahovať aj informácie o pôvode rôznych surovín a ingrediencií, ich trvanlivosti a zachovaní kvality. Kuchárske knihy majú dlhú históriu a ako povedal Seneca „Hlad naučil ľudí vymýšľať nové jedlá“. Recepty kuchárskych majstrov sa jednotlivo zachovali ešte zo staroveku. Apicius je dodnes zachovaná kuchárska kniha pôvodne z doby rímskej, skompilovaná na základe rôznych, najmä helenistických zdrojov pravdepodobne v 4. storočí. Dva existujúce rukopisné opisy Apicia pochádzajú z 9. storočia a sú uložené vo Vatikáne a v Newyorskej lekárskej akadémii. Tento súbor kuchárskych predpisov a receptov, známy aj ako De re coquinaria – O umení kuchárskom bol pomenovaný pravdepodobne podľa presláveného rímskeho labužníka z 1. storočia Marcusa Gaviusa Apiciusa. Ďalšie informácie o príprave jedál a stolovaní boli zaznamenané až o 6 storočí neskôr, v čase vlády Karola Veľkého. Vďaka týmto informáciám si môžeme utvoriť predstavu o skladbe dobového jedálnička. Menu v tej dobe obsahovalo zvyčajne 3 chody a pozostávalo z mäsa, zeleniny, ovocia a sladkostí. Recepty si zapisovali aj manželky panovníkov, ba aj samotné panovníčky. Existuje napr. domáca kuchárska kniha cisárskej rodiny z čias panovania Márie Terézie. Obľúbené jedlá niektorých panovníkov poznáme aj dnes, napr. vo Viedni sa dodnes pripravuje cisársky trhanec Františka Jozefa. Prvé skutočné kuchárské knihy začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov“, napr. Sacherova torta podľa Franza Sachera z roku 1832 alebo bešamelová omáčka podľa francúzskeho finančníka a správcu Bretane Louisa de Béchameila. V 19. storočí začali vychádzať aj profesionálne kuchárske časopisy. Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči – k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Zostavil a vydal ju Ján Babilon, pôvodom z Gemera, mešťan v Budapešti, majiteľ reštaurácie, kde sa varili slovenské jedlá a kde sa schádzali popredné osobnosti slovenskej kultúry. V úvode svojej knihy Babilon píše, že dielo takéhoto druhu a rozsahu mali v Európe len veľké národy, preto ako dobrý vlastenec a národovec po dvadsaťročnej usilovnej robote vydáva dielo, ktorým sa Slováci – hoci do počtu malý národ – aj v tejto oblasti odbornej činnosti čestne zaraďujú do európskej kultúrnej sféry. V úvode knihy ďalej čítame: „Táto kniha má vytýčený vznešený cieľ a pretože slovenský národ takú knihu dosiaľ nevidel, dalo veľa práce knihu nielen spísať tak, aby nezostala v pozadí za nemeckými kuchárskymi knihami, ale aby bola každému aj zrozumiteľná. Keby už aká-taká malá slovenská kuchárska kniha vyšla, bolo by mi bývalo ľahšie zhotoviť ju, lebo by už bol našiel všelijaké kuchárske výrazy či pre práce či pre jedlá. Ak dakto druhý za mnou s takýmto podujatím vystúpi, ten bude mať skrze moju prvú knihu akoby chodník k cieľu, lebo je ľahšie už dačo hotové premeniť, nežli pôvodne napísať, o čom ešte nik nevedel.“ Babilonova kniha je ľudovou kuchárkou, aj keď má recepty na bankety, radí dietárom i vegetariánom. Pre veľký úspech sa dočkala dvoch nových vydaní v Budapešti v roku 1894 a 1907.

Nová kuchárska kniha; Vansová, Terézia; 1914 Nová kuchárska kniha; Vansová, Terézia; 1914

Nová kuchárska kniha, Vansová, Terézia, 1925 Nová kuchárska kniha, Vansová, Terézia, 1925

Slovenská kuchárka; Paulovič, Augustín; 1920 Slovenská kuchárka; Paulovič, Augustín; 1920

Slovenská ľudová kuchárka; Inovecká, Žela; 1939 Slovenská ľudová kuchárka; Inovecká, Žela; 1939

Hausschatz; 1900 Hausschatz; 1900

Prvá kuchárska kniha; Babilon, Ján; 1870 Prvá kuchárska kniha; Babilon, Ján; 1870

Prvá kuchárska kniha; Babilon, Ján; 1907 Prvá kuchárska kniha; Babilon, Ján; 1907

Zdroj: Slovenská národná knižnica, portál www.dikda.eu

VN:F [1.9.17_1161]
Hodnotenie: 10.0/10 (3 . )
Staré slovenské kuchárky, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpoveď na “Staré slovenské kuchárky”

  1. maria
    december 18, 2017 at 11:27 am #

    Dobry den,daju sa kupit tieto knihy

Pridať Komentár